keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Narrensprung

Viikko sitten sunnuntaina Ulmissa vietettiin Narrensprung-karnevaalia. Karnevaali on swabialainen laskiasperinne, jossa talven demonit ja pirut ajetaan symbolisesti pois kevään tieltä. Karnevaalin aikana ihmiset pukeutuvat värikkäisiin narrinasuihin ja esittävät talven kiusanhenkiä. Joona oli valitettavasti tuolloin korkeassa kuumeessa, joten lähdin katsomaan meininkiä yksikseni. Asetuin erään kadun varrelle, jota pitkin karnevaalikulkue liikkui kohti keskustaa.


Ennen kulkueen tuloa kadulla myytiin tietenkin pretzeleitä.


Sitten ohjelma alkoi ja heti meitä katsojia hemmoteltiin pahan hajuisella savulla.


Kulkue muodostui omista ryhmistään, killoista, joilla kullakin oli yhtenäiset asut ja naamiot.


Lapsille (ja aikuisille) jaettiin karkkia.


Joka välissä käveli soittokuntia, jotka vastasivat tunnelmasta. Nämä kaverit soittivat Alice Cooperin Poisonin, ei paha!


Useimmat hahmot olivat oikeastaan aika pelottavia.


Vai mitäs sanotte näistä? Itse voisin nähdä näistä painajaisia...


Kaikki eivät suinkaan jakaneet karkkia, vaan huitoivat ihmisiä tuollaisilla pölyttävillä huiskuilla tai heittivät valkoista paperisilppua niskaan.Pöö!Puiset maskit olivat kieltämättä vakuuttavan näköisiä.


Kuvailin pahaa-aavistamatta kulkuetta, kun yhtäkkiä näin kameran linssin läpi, että joku juoksee kohti. Hetken päästä takkini olikin ruskean pölyn peitossa.Tässä kiusataan myös yhtä viatonta katsojaa. Lapsia saatettiin napata syliin ja lähteä juoksemaan, vanhemmat vain naureskelivat vieressä. Minulta vietiin pipo päästä pari kertaa ja heitettiin vain kadulle. Kun lopulta tien toisella puolella sidottiin eräältä tytöltä jalat nippusiteellä yhteen, totesin, että näiden narrien katselu sai riittää siltä päivältä. ;)


Olipahan kuitenkin mielenkiintoinen kokemus ja asut olivat toinen toistaan upeampia!

2 kommenttia:

  1. Faschingsfan Reinin varrelta10. helmikuuta 2012 klo 1.42

    Alemannische Fasnacht. Vihje:Näinä viikkoina on Etelä-ja Lounais-Saksassa sekä Sveitsissä menossa ns. viides vuodenaika eli karnevaalisesonki, mikä liittyy katoliseen perinteeseen ja paastonajan alkuun. On siis tuntematon Pohjois-Saksan luterilaisella alueella. Tavallinen suomalainen turisti ei koe ja näe, miten kansa juhlii - korkeintan ehkä vain Münchenin (typerät) olutjuomingit lokakuussa. Salikarnevaali-istunnoista on parhaillaan viikonloppuisin TV-lähetyksiä eri kanavilla ja laskiaisviikonloppuna lähetykset suurista kulkueista.Joka paikassa on myös kansalle naamiaistansseja, ja suuremoi rieha kuin Suomessa vappuna.Kielitidon puute ei ole esteenä hauskan pidolle. Ulmista pääsisi kätevästi ICC`llä (junalla) varsinaisiin karnevaalikeskuksiin Mainziin, Düsseldorfiin tai Kölniin kulkueita ja kaduilla juhlimista katsomaan.Torstaina ennen laskiaista on Weiberfasnacht (naisten päivä), ja silloin miesten on parasta pitää varansa varsinkin kravattiensa kanssa, kun naiset ottavat vallan käsiinsä. Ulmista ei myöskään oe pitkä matka Baseliin katsomaan, milten omalaeimainen mm. Guggenmusiikin takia on kuuluisa Baseler Fasnacht. Tietääkseni sitä vietetään viikkoa myöhemmin. Kannattaa kysyä matkatoimistosta.Tervehdys: Helau! Alaaf! Ahoi!

    VastaaPoista
  2. Narrihypyt tuntuvat oikein jännältä tapahtumalta. Olisi kiva nähdä. En ole ollut lainkaan tietoinen moisista karnevaaleista.

    VastaaPoista

Voit kommentoida ilman tunnusta valitsemalla listasta "Nimi/URL-osoite" ja täyttämällä kohdan "Nimi". Kommentointi onnistuu myös nimettömänä.