torstai 5. huhtikuuta 2012

Friedrichshain

Friedrichshain on Kreuzbergin tavoin nuorekas kapinallisten, taiteilijoiden ja punkkareiden kaupunginosa. Historiallisesti se kuuluu entisen Itä-Saksan puolelle, mikä näkyy ajoittain jäätävänä arkkitehtuurina, epäinhimillisen leveinä katuina ja massiivisina, rumina kerrostalokortteleina eli kaupunkisuunnitteluna, missä koneisto on suurta ja ihmiset pieniä. Alue on myös Länsi-Berliiniin ja esimerkiksi Müncheniin verrattuna köyhää, monet alueen talot ovat ränsistyneitä tai hylättyjä. Kaiken tämän keskeltä löytyy kuitenkin myös ihastuttavia pieniä katuja, tyylikästä katutaidetta, jäätelöbaareja, kasvisravintoloita, persoonallisia baareja, T-paitaliikkeitä, sarjakuva- ja musiikkikauppoja.

Ensikosketuksemme Friedrichshainiin tapahtui sunnuntaina, ensimmäisenä Berliinin matkapäivänämme. Olimme kymmenen tunnin matkustamisen jälkeen rättiväsyneitä, mutta myös erittäin nälissämme, ja heti hotellille päästyämme suunnistimmekin suoraan paikalliseen Die Turnhalle -ravintolaan iltapäiväbrunssille.

Die Turnhalle on perustettu entisen koulun liikuntasalin tiloihin.

Ruokavaihtoehtoja oli paljon, kuvassa näkyy alle puolet koko brunssin tarjonnasta. Paikalle kannattaa tulla ajoissa, saapuessamme osa tarjotusta ruuasta oli valitettavasti ehtinyt jo kuivua ja jäähtyä.

Sunnuntaina olimme liian väsyneitä kiertämään aluetta enempää ja maanantaina vierailimme Mittessä, mutta tiistaina palasimmekin jo takaisin Friedrichshainiin.

Eläkeläiset ovat kuulemma iso juttu Saksassa, ainakin bändin nimi on tullut bongattua lukemattomat kerrat eri kaupunkien keikkakalenterilistauksista.


Kilpailu on kovaa, värikkäästä katutaiteesta on tullut osa alueen ravintoloiden ja baarien vaatimuslistaa, jota ilman ei asiakkaiden huomiota saa.

Plasmalab -vaatekauppa


Big Robot -liike myy sarjakuvia ja popkulttuuri -krääsää. Nii-ice! Tampereen entisen, nyt jo lopettaneen Kukunorin (Helsingin liikettä ei lasketa) tyylisiä persoonallisia sarjakuvaliikkeitä on Berliini täynnä, toinen mainitsemisen arvoinen paikka on Grober Unfug. Sarjakuvia löytyy paljon sekä saksaksi että englanniksi.


Suuri osa alueen katutaiteesta ei tuotantoarvollaan häikäise, anarkistitöherryksiä ja yksinkertaisia nimimerkkigraffitteja näkee myös paljon. Kuvan graffitit ovat vielä paremmasta päästä.


Yack Fou Shop myy hienoja printtipaitoja, joita voi kyllä tilata Suomesta käsin suoraan interwebistäkin.

Söimme lounaaksi tofu, sinappi, hapankaali -leivät. Ensimmäinen puolikas maistui herkulliselle, toisen puolikkaan aikana alkoivat vakavat sinappi ja hapankaali -yliannostusoireet.

Jossain vaiheessa kaupunkikierrosta pysähdyimme kakulle ja kahville.

Kukka, peltiämpäri ja insinööri -asetelma
Sarjakuvamaatti

Ravintoloiden menut ovat kasvisruokaa pulloillaan, vegaaneillekin vaihtoehtoja löytyy yllin kyllin.

Yet another pieni vaatekauppa.

Suomen talvi on harmaa ja kurainen, kotimaiseenkiin katukuvaan toivoisi enemmän väriä ja katutaidetta.

1 kommentti:

  1. Berliini näyttää todella tutustumisen arvoiselta paikalta. Hyviä kuvia.

    VastaaPoista

Voit kommentoida ilman tunnusta valitsemalla listasta "Nimi/URL-osoite" ja täyttämällä kohdan "Nimi". Kommentointi onnistuu myös nimettömänä.