maanantai 17. maaliskuuta 2014

Mobile World Congress 2014

Mobile World Congress on maailman suurin ja tärkein mobiilialan tapahtuma, joka järjestettiin alkuvuodesta Barcelonassa.


Olin itse mukana Jollan messutiimissä esittelemässä uutta tuotettamme alan ihmisille. Messu kesti neljä päivää maanantaista torstaihin, minkä jälkeen vietimme miniloman Barcelonassa kun Tuija lensi perjantaina kaupunkiin. Lomasta voi lukea lisää seuraavassa blogikirjoituksessa. :)


Applea lukuunottamatta messuille osallistuvat kaikki alan merkittävät yritykset kuten Samsung, LG, Sony, HTC, Blackberry, Nokia ja Microsoft.


Jollan messuosasto sijaitsi aivan pääsisäänkäynnin vieressä.


Messupäivät olivat hektisiä. Aamuisin heräsin kuudelta, ja iltaisin menin vasta reilusti yli puolen yön jälkeen nukkumaan. Päivisin demosin Jollaa kymmenille, jopa sadoille alan ihmisille, yrityksille, toimittajille, analyytikoille ja operaattoreille. Iltaisin kävin entisten tai nykyisten työkavereiden kanssa ulkona syömässä ja verkostoitumassa. Kuva Jaakko Roppola.


Näyttelyosastomme suunnittelu keräsi kiitosta, moni kehui sen olevan yksi messujen hienoimmista. Osasto muodosti avoimen tilan, johon ohikulkijoiden oli helppo tulla. Lisäksi ihmisiä veti puoleensa huomiota herättävä komea laajakuvanäyttö ja siinä pyörivä designereiden suunnittelema hieno esittelyvideo.




Kuva Jaakko Roppola.



Jollan virallinen videotaltiointi tämän vuoden messuista. Vilahdan videossa vain hetken, onnistuin jotenkin välttämään kamerat ja kaikenlaiset ryhmäkuvat. Kuvausten aikana olen varmaan ollut lounaalla tai takahuoneessa valmistelemassa esittelylaitteita.


Messualue oli valtava. Isoja näyttelyhalleja oli tänä vuonna kahdeksan ja messupinta-alaa melkein satatuhatta neliömetriä. Siirtymisiin täytyi varata reilusti aikaa: ihmisvilinässä alueen päästä päähän kävelemiseen saattoi mennä jopa puoli tuntia.


Suurin osa laitevalmistajista esitteli puhelimia, joihin oli asennettu Googlen Android -käyttöjärjestelmä. Kuluttajien näkökulmasta puhelinten tarjoama käyttökokemus ei juuri eroa toisistaan. Valmistajat kilpailevatkin pääasiassa rautaominaisuuksissa.


Sony Smartband -rannekkeen sensorit mittaavat käyttäjänsä unta, aktiivisuutta ja liikettä, jonka Sonyn Lifelog -sovellus havainnollistaa värikkäinä kaavioina. Alalla älyvaatteisiin, asusteisiin, puettaviin sensoreihin ja terveysteknologiaan on ladattu paljon odotuksia.


Nokian osasto muistutti metsää, ja erottui muovisessa teknokylässä edukseen. Esittelypöydät oli rakennettu oikeasta puusta, ja osaston suunnittelussa oli selkeälinjainen, pohjoismainen ote. Nokia julkaisi tapahtumassa uuden Nokia X -tuoteryhmän. Nokia X -puhelimet pyörittävät Androidia, mutta ilahduttavasti uudelleenrakennetussa käyttöliittymässä näkyy Nokian oma suunnittelukieli. Värikäs ja leikkisä käyttökokemus on lähempänä parin vuoden takaisia N9 -puhelimia kuin nykyisiä Lumia -malliston Windows -puhelimia, joissa pyörii Microsoftin kehittämä Metro UI -tyyli.


Kävin myös Team Finlandin osastolla katsomassa Intopalon ja Leadinin esitykset. Nokian vanavedessä kypsyvät monet tulevaisuuden isot suomalaiset teknologia- ja design -yritykset.


Blackberryn QNX Car Platformin kosketuskäyttöliittymä näytti hienolta. Blackberry -puhelimet käyttävät samaa Qt -kehitysalustaa ja QML -ohjelmointikieltä kuin Jollakin.


Teslan ja valitettavan monen muun valmistajan kankeat laatikkokäyttöliittymät tarjosivat aikahypyn 90 -luvulle.


Canonicalin Ubuntu Touch -puhelinkäyttöjärjestelmä on kehittynyt viime vuodesta, mutta sillä on edelleen matkaa teknologiademosta oikeaksi tuotteeksi.


Firefox OS osoittaa hyvin miten vaikeaa HTML5:n päälle on rakentaa sulavaa käyttökokemusta, vaikka teknologian tuntisi kuin omat taskunsa. Pääasialliset myyntivaltit tuntuivat olevan "Emme ole Google emmekä myy dataasi" ja "Puhelimemme ovat halpoja".


Monella osastolla törmäsi suomalaisiin kollegoihin. Vaikka Nokia ei ole enää pariin vuoteen ollut mobiilialan ehdoton kuningas, oli mukavaa huomata kuinka moni suomalainen oli edelleen alalla töissä. Mobiiliala on viime vuodet ollut isossa kasvussa, ja jos vain on ollut valmis muuttamaan ulkomaille on Nokian entisille asiantuntijoille riittänyt kysyntää.

 
Kuva Jaakko Roppola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida ilman tunnusta valitsemalla listasta "Nimi/URL-osoite" ja täyttämällä kohdan "Nimi". Kommentointi onnistuu myös nimettömänä.